Ενημερωτικά άρθρα 

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Η linecare - γραμμή φροντίδας δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Γραμμή φροντίδας

215 56 55 525 - 6951774313

Κώστα Βάρναλη 26 Περιστέρι Τ.Κ 12132

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon

Ακολουθήστε μας

Η υποστήριξή μας είναι διαθέσιμη από Δευτέρα εως Παρασκευή από τις 9 π.μ εως 9 μ.μ & Σάββατο 9 π.μ εως 2 μ.μ.

Γρήγοροι σύνδεσμοι

© 2018 "linecare - γραμμή φροντίδας" 

Προειδοποιητικά σημάδια πως οι γονείς σας χρειάζονται βοήθεια

Η προσέγγιση των γονέων όσον αφορά την κατ΄οίκον φροντίδα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση! Συνήθως αυτή η συζήτηση καταλήγει σε διαπληκτισμό και το αποτέλεσμα είναι η άρνηση και στα δυο μέρη (εσάς και τους γονείς σας).

 

Ελέγξτε τα ακόλουθα σημάδια πως οι γονείς σας χρειάζονται βοήθεια:

 • ​Βρίσκετε ληγμένα τρόφιμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή φαγητό στο ψυγείο;

 • Μήπως έχετε παρατηρήσει πως οι ηλικιωμένοι γονείς σας δυσκολεύονται στην τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής;

 • Μήπως σας μοιάζουν οικείες οι ερωτήσεις: «Μαμά είσαι καλά; χρειάζεσαι βοήθεια με το σπίτι;» «Όχι, είμαι μια χαρά.» ή «Μπαμπά πήρες τα φάρμακά σου σήμερα;» και απαντά «Όχι, μάλλον τα ξέχασα…».

 

 • Εάν σκέφτεστε πως οι γονείς σας χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια λίστα πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους.

 • Παραμελημένο ή ακατάστατο περιβάλλον στο σπίτι. Έχετε παρατηρήσει πως το σπίτι των γονιών σας είναι αρκετό καιρό ακατάστατο και δεν ενδιαφέρονται να το τακτοποιήσουν ή να το καθαρίσουν;

 • Απλήρωτοι λογαριασμοί, χρέη ή κλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες. Εάν παρατηρήσετε πως οι ηλικιωμένοι γονείς σας δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, αυτό είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι πως χρειάζονται βοήθεια.

 • Έλλειψη ατομικής υγιεινής και παραμελημένος ρουχισμός. Όταν οι γονείς ξεχνούν να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

 • Φτωχή διατροφή και μείωση βάρους. Έχετε παρατηρήσει πως οι γονείς σας χάνουν βάρος; Ή βρίσκετε ληγμένα τρόφιμα και φαγητό συχνότερα από παλιά;

 • Οι αλλαγές στην εμφάνιση και το ότι ξεχνούν να μαγειρεύουν, σηματοδοτούν πως ήρθε η στιγμή για βοήθεια στο σπίτι.

 • Ανεξήγητοι μώλωπες και τραύματα. Οι εκτεταμένοι και συχνοί μώλωπες στους γονείς σας υποδηλώνουν συχνές πτώσεις ή και φτωχή διατροφή. Ίσως θα έπρεπε να συζητήσετε μαζί τους το πώς δημιουργήθηκαν αυτοί οι μώλωπες και να καταλάβετε την αιτία.

 • Δυσκολία στο να σηκωθούν όταν είναι καθισμένοι, κατά τη βάδιση ή στις μετακινήσεις. Εάν το να βοηθάτε τους γονείς σας για την κινητοποίησή τους γίνεται όλο και συχνότερα ή παρατηρείτε πως δυσκολεύονται όλο και περισσότερο ίσως ήρθε η ώρα για φροντίδα κατ΄οίκον.

 • Ξεχνούν να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή ή λαμβάνουν λάθος δόση. Η λήψη φαρμάκων αποτελεί καθημερινή ρουτίνα για τους περισσότερους γονείς. Εάν όμως λαμβάνουν μεγαλύτερη δοσολογία ή δεν λαμβάνουν καθόλου τα φάρμακά τους αυτό μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνο για την υγεία τους και απαιτεί αρκετή προσοχή.

 • Δισταγμός ή έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης μιας πράξης.

 • Μήπως παρατηρείτε πως οι γονείς σας μπερδεύονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σε μια δραστηριότητα που για αυτούς ήταν ρουτίνα;

 • Χάνουν σημαντικά ραντεβού ή συναντήσεις; Αυτό είναι ένα σημάδι πως αδυνατούν να ρυθμίσουν το πρόγραμμά τους και ίσως πως ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους.

 • Αλλαγές στη διάθεσή τους, κατάθλιψη ή έλλειψη ενέργειας. Εάν οι γονείς σας έχουν συχνές και συγκεκριμένες αλλαγές στη διάθεσή τους, ίσως να οφείλεται σε κάτι που τους απασχολεί. Θα ήταν καλό να το συζητήσετε μαζί τους εάν οι αλλαγές που παρατηρείτε είναι συχνότερες και αξιοσημείωτες.

 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Εάν παρατηρείτε πως οι γονείς σας δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν και προτιμούν να μένουν σπίτι αδρανείς, μη κάνοντας κάτι, τότε κάτι συμβαίνει.

 

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθείτε τους γονείς σας να μεγαλώνουν, ιδιαίτερα όταν η φυσική ή πνευματική τους κατάσταση φθίνουν. Το να είστε προετοιμασμένοι για τα σημάδια θα σας βοηθήσει να κάνετε τη διαφορά και να βοηθήσετε τους γονείς σας να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Θα ήταν σωστό να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να κάνετε ένα πλάνο για φροντίδα κατ’οίκον . Δεν πρέπει να περιμένετε για αυτή τη συζήτηση και πρέπει να τους δείξετε το ενδιαφέρον σας και το πόσο νοιάζεστε με ηρεμία και αγάπη.

 

 

Πηγή: Nurse next door

Μετάφραση: linecare-γραμμή φροντίδας

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon